Естеліктер «өмірбаяндық- апокрифтік» жанр ретінде (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2016)
Мақалада Н.С. Лесковтың белгілі ғалым-фольклортанушы және жазушы-публицист П.И. Якушкинге арналған «П.И. Якушкин туралы жолдастық естеліктер» атты мемумарлық-өмірбаяндық очеркі қарастырылады.Якушкиннің өмір салты Лесковқа орыс ұлттық тақуалықтың ерекше бір түрі ретінде көрінеді. Якушкинді еске алу мемуаршы әңгімелеп отырған тұлғаның мінез-құлқының ерекшеліктерімен уағдаланған хроникалық құрылымның жаңа бір түрі болып табылады.Лесковтың еске алу жанрын «өмірбаяндық-апокрифтік» деп анықтауға болады, өйткені оның негізін Якушкин өмірбаянының көпшілікке мәлім деректерінің «канондық» астары құрайды. Лесковтың түсінігінде олар автор өмір сүрген заман мен әдеби естелік кейіпкері мінез-құлқының жеке бір қайталанбас ерекшелігі бейнеленген әр түрлі дақпырт сөз, замандастары мен көз көргендердің айғағы күйінде «апокрифтік» қабаттардан ажыратылмайды.
Keywords: мемуарлық-өмірбаяндық очерк; әдеби кескін; апокриф; фольклорлы очерк; естелік жанры.