Блок пен Мағжан шығармашылығындағы үйлесімді үндестік (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2016)
Бұл мақалада символизм ағымының аспектісіндегі орыс пен қазақ ақындарының әдеби байланысы қарастырылған. Белгілі бір ұлт өркениетінің өрісі оның басқа халықтармен әдеби-мәдени байланыстары мен рухани алмасулары негізінде айқындалмақ. Осы орайда, өткен ғасыр басындағы қазақ-орыс әдеби байланысы тілге тиек етіліп, оған тірек болған ортақ мотивтер мен өзіндік ұлттық ерекшеліктері дәйекті түрде байыпталған. Сондай-ақ басылымда, ғасырлар тоғысындағы орыс әдебиетіндегі символизмнің туындап, қалыптасуына негіз болған фактілер айқындалып талданды. Ол ағымның көрнекті өкілі А. Блок шығармашылығы қарастырылды. А.Блок поэзиясы қазақ ақындары М. Жұмабаев пен Б. Күлеев творчестволарына айрықша әсер етіп, шығармашылық шеберлігінің шыңдалуына барынша ықпалын тигізді. Бұған Мағжан өлеңдерін оқи отырып, көз жеткізуге болады. Осыған орай ақынның бірнеше өлеңдері салыстырмалы түрде мақалада талданады. А. Блок М. Жұмабаев шығармашылығына тигізген әсері де нақты дәлелдер негізінде зерделенген. Блок пен Мағжан шығармашылығының символизм аспектісінде үйлесім табуын, біріншіден сол тұстағы саяси-әлеуметтік жағдаятпен байланыстырсақ, екіншіден қазақ ақынының орыс символистерінің ықпалында болғанынан деп білеміз. Осы орайда біздің бұл пікіріміздің басқа да зерттеушілердің ойымен орайласатыны анық.
Keywords: символизм ағымы; әдеби байланыс; рухани алмасу; символизмнің қалыптасуы; ағымның көрнекті өкілі; шығармашылық; өлеңдер; салыстырмалы; зерделеу; ықпал.