Қазақ әдеби тілі өміршеңдігінің ғылыми негіздері (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2016)
Бұл мақалада қазақ әдеби тілін «өміршеңдік» өлшемі негізінде қайта зерттеп-зерделеу бағыты басты нысаны болып табылады. «Өміршеңдік» тіл білімінде «виталдылық» ұғымымен қатар қолданылатын тілдік категория болып табылады. Оның категория болатын себебін, бір жағынан, тілдің жанды құбылыс екендігімен байланыстырса, екінші жағынан, оның тіл жанрларының барлық қабатында белсенді қызмет атқаруын негізге алады. Осылайша, қазақ әдеби тілінің «өміршеңдік» сипаты қазақ тілі білімінің жаңа ғылыми-зерттеу бағыты тұрғысынан қайта қарастырылады.
Keywords: өміршеңдік; витализм; виталдылық; қазақ әдеби тілі; әдеби тіл; әдеби тіл жүйесі.