Ильяс Есенберлин романдарындағы тарихпен тәрбиелеу жолдары (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2016)
Бұл мақалада Ильяс Есенберлиннің «Көшпенділер», «Алтын Орда» атты тарих романдарындағы жастарды тарихпен тәрбиелеу жолдары туралы айтылған және Қазақ хандығының 550 жылдығына арналғаны туралы айтылады. Мақаланың авторы көркем әдебиеттің тәрбиеге әсер ететінін айта кетіп, оның өмірге, философиялық тарихқа, әлеуметтік және өнегелі принциптерге әсерлейтінің дәлелдейді. Мақалада Ильяс Есенберлин аңыздар мен өсиет әңгімелер арқылы адамзаттың қылығымен жануарлардан айырмашылығы бар деп санайтыны, олар тәрбиеге де әсер етуі, осы сұрақтарға жауапберетіні қарастырылады. Мақалада Ильяс Есенберлиннің «Көшпенділер» романына викторина ойынын оқырмандарды тағы басқа романдарға тарихпен тәрбиелеу жолдарына назар аудару және қызықтыру үшін ұсынады. Мақаланың соңында жазушы Ильяс Есенберлиннің қасиеттерімен бейнелеуді жүрегімен, көздерімен, ішкі сезімдерімен сезініп, өзінің өмірінде болғандай шынай көңілмен суреттегені дәлелденеді.