Сұраулы сөйлемнің ретінде (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2016)
Мақалада тіл білімі әдебиеттерде риторикалық сұрақ сұраулысөйлемдермен тікелей байланысты болуы анықталған. Осы сұрақтың негізгі мәні – оқырманға әсер ету. Бұл әсер логикалық және эмоционалды сипаттарға ие. Оның логикалық қызметі сұрақтың формасына байланысты, себебі сұрақтың формасында жауап мазмұныжасырылған. Сұрақтың болымды түрі теріс мазмұнды болса, ал риторикалық сұрақтың болымсыз түрі керісінше болымды мазмұнға иеболады. Осыған байланысты, құрылымы жағынан бұл сұрақ толықсұраулы сөйлемдермен сәйкес келеді, бірақ логикалық және коммуникативтік жағынан зерттесек, осы сұрақтың сұраулы сөйлемге қарағанда неғұрлым көбірек функционалды ерекшеліктері бар екендігінанықтаймыз. Айта кететін жайт, осы қарастырылып отырған сұрақ
Keywords: риторикалық сұрақ; коммуникативті¬прагматика¬