Этникалық стереотиптердің тілдік рәсімделуі (Егемен Қазақстан, Қазақия газеттері материалдары негізінде) (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2016)
БАҚында көрініс беретін этникалық ақпараттар және сол ақпараттардағы этностереотиптердің ұлтаралық қарымқатынастардағыорны ерекше. Өйткені бір халықтың басқа халық мінезқұлқы, өмірсүру салты, еңбек машығы, тарихтағы бейнесі т.б. қасиеттері туралы,сондайақ бір халықтың өзі және басқа этностар туралы көзқарастары мен пікірлері сол этникалар арасындағы қарымқатынастардысипаттап, оның одан әрі өрбуіне (динамикасына) ықпал етеді.Ғылыми мақалада осы тұрғыдан этностереотиптерді зерттеудіңөзектілігі негізделеді. Көпұлысты мемлекеттердегі үйлесімді я қақтығысты этникааралық қарымқатынастардың орнауына өзіндік үлесқосатын этностереотиптер БАҚ мәтіндерінде түрлі тілдік амалтәсілдермен көрініс табады.БАҚ жарияланымдарында қайсыбір этника туралы жағымды яжағымсыз бағаны, стандартталған түсінікті қамтитын этностеротиптер тура, жанама және жасырын түрде беріледі. Ғылыми мақаладажалпыұлттық республикалық «Егемен Қазақстан» және саясиқ
Keywords: БАҚ жарияланымдары; этникааралық қарым¬қаты¬