Қорқыныш эипкалық шығармаларда мифологиялық сарын ретінде (О. Бөкейдің «Айқай» шығармасы негізінде) (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2016)
Автор аталмыш мақаласында қазақтың көрнекті жазушысы Оралхан Бөкейдің «Айқай» повесі негзінде қорқынышты негізгі ми¬ фологиялық сарын ретінде талдайды. Мифологиялық та, сондай-ақ көркем уақыт тұрғысынан да қорқыныш белгісіз, беймәлім әлемді игерумен байланысты қарастырылады. «Айқай» шығармасындағы беймәлім әлем, бұл – қазақтың қатал табиғаты, тау, дала және т.б. Оралхан Бөкей адамды табу өз шығармашылығының жетістігі деп санаған өткен кеңестік әдебиеттің творчестволық өкілдерінің бі¬ рі. Оралхан Бөкей де кейбір замандас жазушылары сияқты жалған романтикадан, жағымды кейіпкердің идеологиялық бейнесін жасау сияқты нәрселерден алыс болды. Оралхан Бөкей сомдаған кейіпкер¬ лердің негізгі өзіне тән ерекшеліктерінің бірі қатардағы жай еңбек адамдардың бейнесін беруі еді. Оралхан кейіпкерлері шынайы өмір¬ дегі өзімізбен қатар жүріп, тіршілік кешкен қарапайым адамдар.
Keywords: мифологиялық сарын; қорқыныш; ұят; табиғат; бейне