Елдіктің жыршысы (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2016)
Мақалада ХІХ ғасырдың екінші және ХХ ғасырдың бірінші жар тысында өмір сүріп, артына қыруар мұра қалдырған Ақыт Үлімжіұлы Қарымсақовтың шығармашылығы қарастырылады. Ақыт мұралары ның бірнеше томы Қытай, Монғолия, Түркия және Қазақстанда жа рық көрген. Көптеген өлең-толғауларында ақын бодандыққа қар сылық білдіріп, елінің еркіндігін жырлаған. Мақалада ақынның бұл қыры зар заман ақындарымен салыстырыла зерделенеді. Алдымен оның өлең-толғаулары идеялық-тақырыптық жағынан талданып, білім-ғылымнан артта қалған елінің озық елдердің қатарына жету ге үндегені айтылады. Ақынның енді бір қыры жақсы мен жаманды шендестіре жырлап, қайткенде адам деген атты ардақтауға болады дейтін мәселені көтергені айтылады. Басқаша айтқанда, адамдарды адамгершілік-имандылыққа, жақсылық-ізгілікке үндеуі нақты мы салдарға сүйене отырып сараланады. Сондай-ақ шариғат жолдарын бұзбай, мұсылмандық парыз-қарыздарды орындап отыру керектігін айтатын өлеңдері де талдау нысанасына айналған, яғни Ақытты діниағартушы ретінде де қарастырған.
Keywords: өлең-толғаулар; бодандық; қарсылық; елінің еркінді¬ гі; зар заман ақындары; идеялық-тақырыптық; адамгершілік-иманды¬ лық; жақсылық-ізгілік; мұсылмандық парыз-қарыздар; діни-ағартушы.