Жоғарғы оқу орнында орыс тілін екінші тіл ретінде оқытуда кәсіби бағытталған жүйедегі мәтіндік біліктіліктің рөлі мен орны (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2016)
Мақалада мәтіндік біліктілікті қалыптастыру мәселелері, оның студенттің жалпы мәдени, білім беру және танымдық, коммуника¬ тивтік, әлеуметтік бағдарын калыптастырудағы рөлі қарастырылады. Білім беру саласында мәтіндік біліктіліктің қалыптасуы мен дамуы кәсіби қызметінде тиімді байланыс жасау үшін қажетті шарт ретінде оқушылардың кәсіби біліктілігін арттыруға ықпал жасайтын маңыз¬ ды фактор болып табылады. Бұл жұмыста мәтіндік біліктілік деп білімнің кең ауқымы, жа¬ зу, қабылдау, түсіну іскерлігі мен дағдылары, әртүрлі стилдік және жанрлық мәтіндерді айту, сондай-ақ жалпы білімді, іскерлік пен дағ¬ дыларды тәжірибеде қолдана білуімен түсіндіріледі. Мақала авторы ғылыми-методикалық және жеке өз ұстаздық тә¬ жірибесіне сүйене отырып, топтық жұмысты орынды деп есептейді. Аталған жұмыс түрі ситуациялық мен тапсырмаларды дидактикалық тұрғыда пайдалануға мүмкіндік береді. мүмкіндіктерді, жаттығулар.
Keywords: Мәтіндік біліктілік; ситуациялық жаттығулар; ком¬ муникативтік жаттығулар; топтық жұмыс; ғылыми мәтін.