Екінші тіл меңгерудегі прагматикалық білімнің классификациясы (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2016)
Прагматика, лингвомәдени коммуникация және лингводидакти¬ ка салаларындағы зерттеу нәтижелері негізінде екінші тілді меңгеру және оның прагматикалық бағыттар қазіргі уақытта даму және ке¬ ңею үстінде. Берілген мақалада екінші тілді меңгеру теориясының өзекті мәселелері және оның өзге тіл білімі саласындағы бағытта¬ рымен байланысы қарастырылған. Екінші тілді меңгеру процессінде¬ гі және екітілдік тұлғаның прагматикалық парадигманың және оның білім классификациясы зерттелген. Прагматикалық білім классифи¬ кациясы мәтін, сөйлеу қабілеті және қарым-қатынаспен тығыз бай¬ ланыста зерттелген. Прагматикалық білім декларативтік және про¬ цедуралық, экстралингвистикалық және интралингвистикалық деп бөлінген. Бұл мақаланың өзектілігі – екінші тілді республикамыздың оңтүстік өңіріндегі титулдық ұлттың тілінің басымдығы жағдайдағы меңгеру және үйрену.
Keywords: екінші тіл; прагматикалық парадигма; білім класси¬ фикациясы; сөйлеу қызметі.