Қазақ тіліндегі терминжасам мәселелері (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2016)
Мақалада ұлттық терминологияны дамыту, төл терминдерді қа лыптастыру бағыты нақтыланып, оның тілді дамытудағы тиімділі гін ашып көрсету үшін терминжасам тәсілдерінің зерттелуі қажет екендігі айтылады. Терминжасам мен тілдік процестерге әсер етуші факторларға талдау жасалады. Ғылыми теориялық тұрғыдан сәтсіз термин жасаудың себептері мен оларды болдырмау жолдары көрсе тіледі. Қазақ тілінде терминжасам тәсілдері түрлі ғылым салаларына арналған терминдерде кеңінен пайдаланылады. Терминжасам тәсіл дерін терминдер үшін ғана емес, қазақ тілінің қолданылу аясын анық тау үшін де қажет. Сондай-ақ, терминжасам тәсілдерін зерттеу ұлт тық терминологияны дамытуға, байырғы терминдердің бағыттарын айқындау,тілді дамытудағы артықшылықтарын анықтайды. Әсер ететін факторларды анықтау процесі әр түрлі көзқарас бар термин жасамның практикалық міндеттерді айқындау, болашақта термин жасауда терминшығармашылығына ықпал етеді. Қазақ лексикасының да терминдену мүмкіндігі зор екенін талдау арқылы қарастырады.
Keywords: терминжасам; ұлттық психология; терминология¬ лық өріс; тілдік қор; ғылым саласы; термин шығармашылығы.