Қазақ ономастикасының құқықтық-нормативтік негіздері (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2016)
Қазіргі тіл білімі мәселелерінің бірі – Тәуелсіз Қазақстанның оно мастикалық кеңістігін қалыптастыру және ұлттық келбетін айқындау. Алайда ономастика атқаратын қызметі мен мазмұны жағынан тарих, этнография, этнология, география, саясаттану, әлеуметтану, құқық тану т.б. ғылым салаларымен тығыз қарым-қатынаста өмір сүреді. Сондықтан бір ғана тіл білімінің ізденістері бұл мәселені толық ше шіп бере алмайтындығы белгілі. Қазіргі Қазақстан жағдайы, жалпы ел халқының ұлттық құрамы мен мемлекеттік мүдде арасындағы саяси ұстанымдардың үйлестіруші сипатта болуын қалайды. Осыған орай, қазіргі мемлекеттік ономастикаға қатысты жүргізіп отырған жұмыс тарымыз құқықтық-нормативтік құжаттардың аясында жүзеге асы руды және қоғам дамуымен бірге үнемі жетілдіріліп отыруды талап етеді. Соңғы жылдары қалаларымызға нарықпен бірге шетелдік атау лардың дендей енуі, оларды қабылдаудың құқықтық жүйесі бізде әлі қалыптаспағанын көрсетіп отыр. Мақала авторлары аталмыш мәселе лерге жан-жақты тоқталады және қазіргі қазақ ономастикасына қа тысты құқықтық-нормативтік құжаттарды жетілдірілуі керек тұстары бойынша өзіндік ұсыныстар білдіреді.
Keywords: Қазақ ономастикасы; құқықтық-нормативтік құ¬ жаттар; тіл саясаты; онимдер жүйесі; ономастикалық кеңістікті қа¬ лыптастыру; ұлттық мүдде.