Орыс тілі сабағындағы оқу-ғылыми мәтінінің оқылу дағдылары (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2016)
Мақалада баспа әдебиетінде оқу мәдениетін көтеру, оқу дағдыларының қажеттілігі айтылады. Бұл оқу дағдыларын жұмыста, ғылыми мәтінде, шығармашылық кітапты қабылдауда өзіне қажетті хабарларды ұсынады. Оқытушы студенттерге үлкен әдеби ортада оқуға деген талғамын ғана дамытпай, сонымен қатар, кітаппен өзіндік жұмыс жасау мен оқырманды терең ойлануға насихаттайды. Мұнда біз тек оқу туралы ғана емес, сондай-ақ мазмұнын түсінуді айтамыз, өйткені студент мамандық мәтінінің мазмұнын дұрыс түсінуге міндетті. Бұл процесте мамандық бойынша әдебиеттерді оқу және оқытудағы оқылған амал-тәсілдерді қабылдау маңызды рөл атқарады. Орыс тілін оқыту процесінде оқу-ғылыми мәтінінің оқытылу нәтижесіне үлкен назар аударылады. Орыс тілі сабағын оқытуда студенттің дұрыс сөйлеуіндамыту үшін оқуды дамытуды жетілдіру және ерекше көңіл бөлу.
Keywords: оқу-ғылыми мәтін; оқу түрі; сөйлеудің дамуы; оқу дағдылары; сөйлеу қызметі; оқуды қабылдау; коммуникативті икем.