Орыс тіліндегі сөйлемнің құрылымдық таксономиясының типохорикалық варианты (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2016)
Аннотация жазылып отырған мақалада тілді меңгерудің бастапқы кезеңінде қолданылатын білімді типтендірудің қажеттілігі туралы айтылады. Типологияны жүйелеудің негізі әртүрлі болуы мүмкін, ол тіл типі – типологияның негізгі ұғымын баяндаудың ерекшелігіне байланысты «тілдің типін» де, «тілдегі типті» де білдіруі мүмкін.Мақалада меңгерілетін грамматикалық білімді экспликациялау және бір тілдің ішіндегі жеке деңгейлердің жүйелену қажеттілігі өзекті екені айтылып, «тілдегі тип» – тілдік типтің баяндалуы қолданылады. Орталық түйінсөз – сөйлем стеммасынан шығатын сөйлем түрлерін анықтауға негізделген орыс тіліндегі жай сөйлемнің таксономиялық құрылымдық мінезі беріледі.
Keywords: білімді типтендіру; грамматикалық білімді экспликациялау; таксономиялық құрылымдық мінездеме; сөйлем стеммасы.