Қазіргі қазақ драматургиясы: идея және көркем шындық (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2016)
Мақалада қазіргі қазақ әдебиетіндегі драматургия жанрының даму тенденциясы, поэтикалық ерекшелігі, көркемдік шындық мәселесі сөз болады. Драмалық шығарма – шынайы болмысты шиеленіскен тартыс үстінде айырықша тәсілдермен жинақтап көрсететін күрделі, қиын жанр. Қазіргі қазақ драматургиясындағы көркемдік шындық оның поэтикасымен бірлікте қарастырылады. Осымен байланысты мақалада қазіргі қазақ драматургиясының озық үлгілерінің бірі ретінде Жолтай Әлмашұлының «Жапон аруының арманы» атты екі актілі пьесасы зерттелінген. Мақала авторының мақсаты-сюжеттік-композициялық, идеялық жағынан көркемдік шындықпен үндестігі ашу болып табылады.
Keywords: қазіргі қазақ драматургиясы; поэтика; көркемдік шындық; Жолтай Әлмашұлы; «Жапон аруының арманы»