Азербайжан-Европа әдеби байланыстары тарихындағы негізгі факторлар (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2018)
Мақалада Азербайжан-Европа әдеби байланыстарының пайда болу тарихы әңгімеленеді.Автор «Әдебиет байланысы» терминінің ғылымға белгілі барлық мағыналарын ашады, ХХғасырғадейінгі әдебиеттік байланыстарға тұтастай тоқталады. Автордың пікірі бойынша, әдебиетбайланысы екі жақты немесе бір жақты мүддеден тіпті қажеттіліктен туындауы мүмкін. Мұндай   үдеріс Азербайжан халқының өмірі мен мәдениетінен де байқалады. Мақалада әдебиеттербайланысы теориясы қарастырыла отырып, бұл байланыстар өзге халықтардың әдебиетіне дегенқызығушылықтан туған байланыстар, өзге халықтардың әдебиетіне деген қажеттіліктен туғанбайланыстар болып екі топқа жіктеледі. Автор әдебиет байланыстарының, біріншіден, әдебиетүдерістері тарихында ұқсастық болған жағдайда, екіншіден, қоғамдық-тарихи үдерістердідамуында ұқсастық болған жағдайда туындайтындығын атап көрсетеді.