Когнитивтік-дискурсивтік білім парадигмасының категориялар жүйесіндегі пропозитивтілік (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2018)
Мақалада дискурстың болмысы туралы ілімнің және оның негізгі категорияларының теориялық-әдіснамалық мәселелері қарастырылған. Осы категориялар жүйесіндегі негізгі орынды тіл сөйлеушілерінің сөйлеу-ойлау (дискурсивтік) әрекетінің мағынасын құрайтын феномені ретіндегі пропозитивтікке беріледі. Пропозитивтілік логикалық-синтаксистік бірлікболып табылатын пропозиция негізінде құрылады. Тілді концептуалдау және нақтылықтыкатегориялау кезінде пропозиционалдықтың мағына құраушы қызметі туралы ұғым беріледі.Мақалада пропозитивтілік деп тілдің категориясы арқылы адам болмысының менталдықжағын құрайтын білімімен, діншілдігімен, ой-пікірімен, ақиқаттығымен және нақты әлемменөзара байланыстыратын тілдің қасиеттері мен категориялары ретінде түсіндіріледі. Сондай-ақ пропозитивтілік ұғымы фундаменталдық категория ретінде қарастырылады, гуманитарлықбілімнің когнитивтік-дискурсивтік парадигмасында когниция мен дискурс әлеміндегі тікелейбайланысы туралы ұғым негізделген және анықталған.