В. Ирвингтің «Альгамбра» кітабының романтикалық ерекшелігі (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2018)
Осы мақаланың негізі В. Ирвингтің «Альгамбра» кітабындағы әңгімелерінің романтикалық өзіндік ерекшелігін анықтау болып табылады. Осыған байланысты романтизм эстетикасының мынадай ерекшеліктері анықталды: романтиканың кейіпкері, оның қоғамға деген қарсылығы, шындыққа деген ұмтылыс үзілуі, фольклордың рөлі, контрастты алу және т.б. В. Ирвингтің романтизм ерекшелігін анықтау контексінде автордың шығармашылық эволюциясы және оның ертегілерді еске түсіретін әңгімелерінің көркемдік құрылымы айқындалды. Ирвингтің шығармаларының себептеріне негізделген туындылары мен композициялық құрылымы толығырақ қарастырылады; сиқырлы элементтермен көркем хронотоптың бірегейлігі, кейіпкерлердің суреттерінде миф пен шындықтың тіркесімі; контрастты қабылдаудың сюжетті қалыптастырушы рөлі, жазушының араб және испан аңыздары мен ертегілерінен алынған мәдени, тарихи және рухани шындық ерекшелігі; қазіргі заманғы жазушы шындықты түсіну құралы ретінде көркем әдебиеттің және ирониялық маңыздылығы. Мұның бәрі америкалық романтизмнің негізін қалаушы – жазушының туындыларының романтикалық контекст туралы қорытынды жасауға мүмкіндік береді.