Қазіргі қазақ тілді оқытудың негізгі мәселелері (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2018)
Қазіргі таңда, қоғамдық-әлеуметтік мүддеге сәйкес қазақ тілінің мемлекеттік тіл ретіндеғылым саласында да толыққанды қызмет етуінің негізін қалыптастыруда, ең алдымен, ғылымитілдің мәртебесін айқындау аса маңызды. Себебі ғылым саласындағы мәтіндердің тілін ғылымитіл мен ғылыми стильдің қайсысына жатқызуға болады деген сауал осы күнге дейін біржақтыанықталып, өзінің шешімін тапқан емес. Екіншіден, ғылыми тіл бірліктерінің ара-жігін ашып,олардың өзіндік ерекшеліктерін, сөздік түрлерінде орналасу орындарын анықтау, олардың ғылымисипаттамаларын жасаудың қажеттілігі де белгілі болып отыр. Үшіншіден, терминологиялықбірліктерді сөздіктердің негізгі типтері мен түрлерінде лексикографиялаудың бастызаңдылықтары мен әдіс-тәсілдері қандай болатынын айқындау бүгінгі таңдағы терминологияүшін де лексикография үшін де аса маңызды болып отыр. Еліміздің егемендік алуы мен қазақтілінің мемлекеттік тіл мәртебесіне ие болуына байланысты ана тіліміздің өз шешімін күтіп тұрғанкөкейкесті мәселелері жеткілікті. Қазіргі кезде күллі әлемге жайылып келе жатқан жаһанданупроцесі әсіресе ұлттық ерекшелікті, ұлттық құндылықтарды сақтауға орасан кедергі келтіруде.Осындай қиын кезеңде тілімізді сақтап қалу, дамытып, күшейтудің басты амалдарының бірі –ұлттық ғылым тілін, оның терминологиясын дамыту. Қазақ тілін ғылым тілі ретінде дамытудыңбасты жолдарының бірі – ғылыми тілдің мәртебесін айқындау, терминологиялық бірліктердіңқұрамын реттеу, олардың мағынасын ашудың әдіс-тәсілдерін анықтау.