Тіл біліміндегі «тілдік тұлға» теориясының зерттелуі (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2018)
Мақалада тіл біліміндегі тілдік тұлға теориясы туралы зерттеулерге шолу жасалып, балаларәдебиетінің классик жазушысы Бердібек Соқпақбаевтың тілдік тұлғасы қарастырылады. Қазіргітіл білімінде адамзат қауымының ғасырлар бойғы тіл арқылы дүние бейнесін тануға ұмтылғанталабынан келіп, шындық болмысты танудың белсенді формасы болып табылатын тілдітұтынушы, дүниетаным өзегі – тілдік тұлғаны зерттеу проблемасы бой көтерді. Антропоөзектікбағытына сәйкес ұлттық мәдени құндылық ретіндегі ұлттық тілдік мұраны, ұлттық ділді, ұлттықпсихологияны терең меңгерген Б. Соқпақбаевтың тілдік тұлғасын зерттеу – ұлттық болмыспен халықтың дүниетанымын тануда маңызы зор. Жазушы тілдік тұлғасының даралық сипатынтану үшін қаламгер шығармаларының ерекшелігін танытатын мәтіндер негізінде зерттеу қажет.Балалар әдебиетінің классигі атанған жазушы Б. Соқпақбаевтың тілдік тұлғасы аса білімді,мәдениетті, ой өрісі кең элитарлық тұлға саналады. Ол меңгерген білім дағдыларын, ғаламныңтілдік бейнесіндегі ұрпақтан-ұрпаққа беріліп сақталған ұлттық таным мазмұнын келер ұрпаққажеткізетін ұлттық тұлға.