Ағылшын тіліндегі көмекші сөздерді функциональдық-семантикалық талдау (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2018)
Мақала осы заманғы лингвистикадағы өзекті мәселелердің бірі қазіргі ағылшын тіліндегікөмекші сөздерге және оның қызметіне арналған. Көмекші сөздер ұзақ уақыт бойы назардан тысқалды, өйткені ол негізгі сөз табы ретінде саналмады. Бұл көзқарас бірте-бірте өзгере бастады,ғалымдар өзге де сөз таптары сияқты көмекші сөздердің де семантикалық тұрғыдан белсенді,қызметі жағынан жан-жақты екендігін дұрыс аңғара бастады. Олардың ағылшын тіліндегікөмекші сөздерді екі түрлі тәсілмен зерттегендігі белгілі болды:1) Зерттеушілер ешқашан да көмекші сөздерді сөз табының қатарына қосқан жоқ, оларғаүстеуіш ретінде ғана қарады;2) Совет өкіметі құлағаннан кейін лингвистер көмекші сөздерді екінші дәрежелі сөз табыретінде қарастырып, топтастырды.Мақалада біз екі тәсілді де қарастырдық. Екі тәсілге де ортақ жайт – көмекші сөздердіңбайланыс, қатынас, шектеу, толықтыру мағыналарын беретіндігі. Біріншіден, ағылшын тіліндегікөмекші сөздер сөйлеушінің нақты қарым-қатынас жағдайына байланысты коммуникативтікмақсатта ғана қолданатын тілдік бірліктері екендігі анықталды. Екіншіден, олардың семантикалықварианттары аса көп, әр вариант мәтін ішінде айқындалады