Дәстүрлі және қазіргі тілдік санадағы «қасқыр» лексемасының лингвомәдени сипаты (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2018)
Мақалада қазақ халқының дәстүрлі тілдік санасындағы «қасқыр» лексемасымен байланыстылексика-фразеологиялық қорға кешенді контекс аясында тілдік талдау жүргізіледі. Қазақ халқыныңтілдік санасында қасқыр «қайсарлық пен батырлықтың» символы ретінде танылады. Қасқырзоонимы қазақ халқының дүниетанымында қайсар, тапқыр, азулы, отбасына берік, қамқоршы,жол көрсетуші, текті жануар ретінде таңбаланады. Қазақ халқы үшін «қасқыр» лексемасыныңмәдени феномен ретінде қабылдануын аңыз-әңгімелер, ертегілер, этнолингвистикалық арналар,яғни тілдің лексикалық қоры арқылы дәйектеледі. «Қасқыр» лексемасының қазақ халқыныңкогнитивтік санасында жалпыхалықтық лексикадан берік орын алуы, осы лексема негізіндежасалған бірнеше қарапайым және ғылыми ұғым атауларының қалыптасқандығына тілдікталдаулар жүргізіледі. Қазақ халқының санасында қасқыр туралы қалыптасқан аялық білімжүйесі қоғамдық қатынастардың дамуы барысында өзге тілдік ерекшеліктермен толыға түседі.Мақала аясында қазіргі қазақ жастарының тілдік санасында қасқыр туралы аялық білім жүйесіқаншалықты деңгейде екенін анықтау үшін ассоциативті эксперимент жүргізілді.