Қазақ әдебиетінің ХІХ ғасырдағы көркемдік даму бағыттары (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2019)
ХІХ ғасырдағы әдеби үрдіс дәстүрлі сарындарды сақтап, замана ағымына орай жетілдіріпотырды. Ежелгі дәстүрлі сарындар: адамның тіршілік сабақтары, дүниежаратылыс, ғұмыр жаскезеңдері жайлы толғам, ойшылдық пайымдары, не жақсы, не жаманның жөні түрлі жанрдағышығармаға арқау болды. Ол мазмұн заманалық жаңа беталыстардың мәнімен толығып, аса айқынәлеуметтік үнге бөккен өзгеше бір үздік сөз өнері болып орнықты.Әдебиеттің қайсыбір дәстүрлі үлгісі болмасын жанрлық жаңғыруға түсіп, нақтылы сипаттарғаие болды. Тарихтың көлеңкесін көркем сөзде жаңа бір әдіс, тәсілмен көрсетудің шеберлікалымдары ашылды. Бұл мақалада біз әдебиет тарихындағы қайсыбір дәстүрлі үлгілердің тарихиаядағы сапалық өзгерістері айқындалып келген теориялық негіздеулердің орнығу тарихынатоқтала отырып, ХІХ ғасырдағы әдеби үрдісті айқындай, әдеби ағым, бағыттардың, даралайтүсудің ендігі міндеттеріне көңіл бөлдік, қайсыбір қисындарымызды әдебиеттанушы мамандарназарына ұсындық. Мәселен, ХІХ ғасырдағы дәстүрлі айтыс өнерін фольклорлық, ауызшаәдебиет жөніндегі сипаттарын есте ұстай отырып, ХІХ ғасырдағы айтыстың өзіндік даралыққырларын сипаттап, ашыла түскенін атап көрсеттік.