Е. Қандековтің «Шаян батыр» жыры: тарихилық және эпикалық дәстүр (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2019)
Мақалада жетісулық ақын Есдәулет Қандековтің «Шаян батыр» жыры қарастырылады.Авторлық ауыз әдебиетіне жататын «Шаян батыр» жыры бұрынсонды әдебиеттанушығалымдардың назарына көп іліге қоймаған. Сұраншы батырдың жанында жорық жолдасы болғанШаян батыр қоқан, орыстарға қарсы жорықтарға қатысқан. Зерттеудің жаңалығы мақаладағыжыр оқиғаларының тарихпен байланыстылығы боп табылады. «Шаян батыр» жырының қолжазбанұсқасы зерттеу материалы ретінде қарастырылды. Сонымен қатар мақалада бұл жыр «Алпамыс»,«Қобыланды батыр» жырларымен салыстырылып, эпикалық дәстүрдің жалғасы ретінде танылады.Мақалада талданатын батыр образы, жырдағы ісәрекеттер мен оқиғалар әдебиетшілер ментарихшылардың болашақта тереңірек зерттеуіне алғышарт деп санауға болады.