Постмодернистік ирония: мәтінді қайта құрылымдау, нонселекция қағидаты (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2019)
Постмодернистік танымның басты ерекшеліктерінің біріне айналған иронияның сипаттарынанықтауды, зерттепзерделеуді Платон, Аристотель сынды ой алыптары бастап берсе,постмодернистік мәдениет мәнмәтініндегі ирония құбылысының сипаты туралы У. Эконың,Н.Б. Маньковскаяның, В.И. Самохвалованың, М. Липовецкийдің, А.В. Дьяковтың т.б. еңбектерінде қарастырылған.Адамға, зат пен құбылысқа сырттай жақсы баға берсе де, ішкі мағынасы қарсы келіп, келекегеайналдыратын құбылту (троп) құралы, болмысты жоққа шығарудың бір түрі болып табылатынирония өзінің тарихи дамуында комедиялық және сатиралық сипатқа ие. Бұл жанрдың көбінесеидеологиялық күрес үшін де жұмылдырылғаны да шындық. Алайда ирония феномені өзініңэволюциялық дамуында елеулі өзгерістерге ұшырай отырып постмодернистік мәдениеттің бастыерекшеліктеріне, құралына айналды.Өнердің қай саласына болса да «уақытша» құбылыс ретінде саналған постмодернизм, жартығасырдан астам уақыт табан аудармай, тіпті әлем әдебиетін жаулап алуы «постмодернистік ахуал»ұғымын, «постмодернистік дүниетаным» деген терминге ауыстыруға мәжбүрлеп отырғанда, солдүниетанымды паш ететін құрал иронияға классикалық әдебиеттегідей тек тіл аясында шектеуқоя алмайтындығымыз белгілі. Түрлі мәдени құбылыстарды, түрлі жанрларды, стильдерді кесіппішіп, қайта құрап бір шығарманың бойына жинақтаған постмодернистік мәтіндегі иронияныңаясы ирониялық дүниетаным деңгейіне жеткен.Мақаламызда постмодернистік иронияға жанжақты талдау жасай отырып, оныңерекшеліктерін анықтап, талдап көрсетуге тырысамыз.