Туыстық өнердегі музыканың концептуалды рөлі (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2019)
Мақалада әртүрлі өнер туындыларын қалыптастырудың өзектілігі, оның бірыңғай жүйесімен құбылыстары ерекше айқындалған. Бұл мақалада туыстық өнердің өзара әрекеттесуерекшеліктері: музыкалық, поэзия, кескіндеме, композиторлардың, суретшілердің, ақындардыңшығармашылық синтез құбылыстарының пайда болу заңдылықтары, ойлаудың синтетикалықсипаты бейнеленген. Әртүрлі форматтағы жүйелілік пен көп түрлі сипаты бар өнер туындыларынбілу және зерттеуді талап ететін өнер, осылардың барлығының арасында әрдайым органикалықбайланыс болады. Олардың негізінде графикалық, кеңістіктік, уақытша өнердің сипатыжатыр, олар жеке өмір сүрмейді. Олар өзара, өзіндік жалпы әдістермен, бірегей экспрессивтіқұралдармен «басқа ырғақ пен мотивтерде өмір сүру» арқылы дамиды. Біз музыкалық ойлаудыдамыта отырып, бейнелеу, көркемдік, поэтикалық, музыкалық бейнелерді, музыкалыққабілеттерді дамыту арқылы музыканың ерекшеліктерін көрсетеміз. Табиғатты бейнелеу арқылымузыканың мүмкіндіктерін дамытамыз, осы қабілеттің арқасында, қоршаған әлемді бейнеліқабылдауға бейімделеміз. Өнер шығармаларының тілі ортақ екенін түсінеміз.