Ағылшын тілдік саяси дискурстың орыс тіліндегі менасивтік қауіпті білдіретін тілдік және стилистикалық тәсілдердің аудармалық ерекшеліктері (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2019)
Бұл мақалада қауіпті білдіретін тілдік құралдардың аудармасының ерекшеліктері, әсіресеменансивтік сөйлеу актісіндегі саяси дискурстың ағылшын тілінен орыс тіліндегі аудармасықарастырылады. Саяси дискурстың менансивтік актілердің аудармасы органикалық түрде екіліккоммуникативтік эстетика ретінде қолданылады және лингвистикалық мәдени кедергілердіңнәтижесі болып табылады. Шын мәнінде, түпнұсқа мен аударма арасында әртүрлі семантикалықжәне эстетикалық фонға ие болған екі түрлі құбылыстың мәтінаралық қайшылықтары орыналады. Бұл қайшылықтар Америка Құрама Штаттарының Президенті Д. Трамптың және СолтүстікКореяның көшбасшысы Ким Чен Ынның сөйлеу актілерінде айқын көрінеді. Менансивтік сөйлеуактісі саяси дискурста дискретті, яғни мазмұны жағынан әртүрлі. Осындай саяси мәтіндердефразеологизм, неологизм, көркемдік құралдар, фольклорлық элементтер (мақалмәтелдер,анекдот, аңыз т.б.) кездеседі. Олар аударманы қиындатып, тілдік және психологиялық кедергітудырады. АҚШ президенті Д. Трамптың баяндамасындағы метафоралық сөздері аудармабарысында қиын болғанмен, бірақ зерттеу барысында қызықты болып келеді.