Шәкәрімнің «Ар ілімі» концепциясы (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2019)
Мақалада ұлы қазақ ойшылы, философ, ақын Шәкәрім Кұбайбердіұлының (1858-1931) «арілімі» концепциясы талданады. Ар-ождан – жеке тұлғаның моральдық міндеттерін қалыптастыруғажәне моральдық өзін-өзі басқаруды жүзеге асыруға, олардың орындалуын талап етуге жәнежасаған әрекеттерін бағалауға қабілеттілігі; кемел адамда қалыптасатын адамның моральдықөзіндік сана-сезімнің бірі. Шәкәрімнің айтуы бойынша, ар-ұждан туралы ілім – бұл барлықтәртіпке белгіленген тәртіпте қол жеткізу үшін ар-ождан жүйесі арқылы процестің тұтастығы.Тарихи салыстырмалы әдіс пен білім теориясы негізінде авторлар Шәкәрімнің ар-ұждан туралыілімінің мәнін көрсетеді. Қазақ халқының танымындағы ар, намыс, ұждан концептілерініңданышпан Шәкәрім шығармасындағы ұғымдық мәні ашылады. Дәстүрлі ұғым-түсініктердің ілімретінде жүйеленіп, тәлім-тәрбиелік маңызы мол мұраға айналғанын уақыт танытты.