Собственно вводящие глаголы в конструкциях с прямой речью. Төл сөз конструкциялардың меншікті кіргіз етістер. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
В статье рассматриваются собственно вводящие глаголы в конструкциях с прямой речью. Исследованы авторские слова, вводящие прямую речь, в зависимости от того, используются они при недиалогической или диалогической прямой речи. Показано разнообразие глаголов, вводящих прямую речь, которое вызвано, содной стороны, большими содержательными возможностями самого диалога, такой его функцией, как демонстрация категории конфликта, а с другой стороны, тем, что конструкции с прямой речью используютсяв диалоге несравненно чаще, чем в недиалогическом построении. Показаны результаты сплошной выборки соответствующих языковых фактов из произведений известных русских писателей конца XIX начала XX в.в., в которых насчитываются триста девятнадцать глаголов и глагольных сочетаний, вводящих диалогическую инедиалогическую прямую речь.Мақалада төл сөздегі байланыстырушы етістіктер қарастырылады. Төл сөзге кіріспе авторлық сөз зерттелген, яғни олар диалогтық емес немесе диалогтық төл сөз кезінде пайдаланылатынына байланысты болады. Төл сөзді байланыстырушы әр түрлі етістіктер көрсетілген, ол бір жағынан, конфликт категориясын көрсетуретіндегі оның осындай функциясымен диалогтың өзінің үлкен мазмұндық мүмкіндіктерімен, ал, екінші жағынан, төл сөз құрылысымен диалогтық емес құрылуға қарағанда диалогта анағұрлым жиі пайда-ланылатындығымен туындаған. ХІХ және ХХ ғасырындағы белгілі орыс жазушыларының туындыларындағы лайықты тілдік деректің тұтас талғамының нәтіжесі көрсетілген, бұл жерде үш жүз он тоғыз етіс жәнеетістік тіркестері, диалогиялық және диалогиялық емес түз сөздерді кіргізеді.