Прозадағы нақтылық пен лирика (М. Әуезовтің «Абай» романы негізі бойынша).Лиричность и подробность в прозе (на основе романа М. Ауэзова «Абай») (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Бұл мақалада Абай шығармасының басты кейіпкерінің психологиялық қобалжуын және психологиялық бағытын айқын көрсетіп береді. Бұл жерде айтушының жеткізуі бойынша басты назар әртүрлі лирикалықанықтамаларға, образдарға бөлінді. Абай – қазақтың бас ақыны. Бұл романдағы лирикалық бағытта, ақынның өмірі мен шығармаларына талдау жасай отырып, оның лирикалық шығармаларын кездейсоқ деугекелмейді. Жазушы бұл романда лириканы жан-жақты аша түсті: образ жағынан, баяндаушы жағынан, табиғатты бейнелеуден, басты кейіпкерлердің қобалжуы жағынан және басты кейіпкердің қасиеттері жайлы. Берілген топтамалардың лирикасы бұлардың толық бейнеленуі, образдардың нақты біржағдайын ашу үшінқол-данылады. В статье анализируются психологические переживания главного героя произведения «Абай» и лирическая направленность подробностей. Основное внимание уделено таким разным лирическим подробностям,которые освещаются с точки зрения рассказчика и образов. Абай был «главным поэтом» казахов. Использование возможностей лирической линии в эпическом романе, центром которого стал художественный анализ жизни и творчества поэта, создававшего лирические произведения, не может считаться простым совпадением. В романе писатель отразил лиричность подробностей с нескольких сторон:с позиции образов, с позиции автора или образа-повествователя, описанием природы, внутренних переживаний основных участников, в особенности главного героя, и т.д. Лиричность в каждой из этих условных групп, в которых главным является подробное описание, служит для раскрытия настроения образов в конкретных ситуациях.