Теория в практике преподавания языков как иностранных. Тілдерді шет тілі ретінде оқыту практикасындағы теория. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
В статье описывается деятельность научно-методической школы по исследованию вопросов усвоения языков как иностранных, основанной на базе кафедры языковой подготовки иностранцев КазНУ им. аль- Фараби 30 лет назад. Научные труды коллектива, опубликованные в статьях и монографиях, реализованные вучебных пособиях, – это симбиоз науки и практики, составляющий основательную научную платформу теории усвоения КазКИ и РКИ в Казахстане. В статье отмечается, что главной целью усвоения иностранного второго языка сегодня являются не только языковая компетенция, связанная с овладением всеми видами речевой деятельности, но и способность инофонов к коммуникативному общению, усвоение навыков практического применения приобретенных языковых знаний, знакомство со страноведческими и культурными реалиями. В статье анализируются авторские технологии коллектива кафедры, обеспечивающие эффективные условия для формирования как коммуникативной, так и межкультурной компетенцииинофонов.Мақалада тілдерді шет тілі ретінде меңгеру мәселелерін зерттейтін ғылыми-әдістемелік мектептің еңбектері әл-Фараби атындағы ҚазҰУ-дың шетелдіктердің тілдік және жалпы білім беру дайындығыкафедрасы жұмысы негізінде сиптталады. Ұжымның монографиялар мен мақалаларда жарық көрген, оқу құралдарында жүзеге асқан ғылыми еңбектері – Қазақстандағы ҚазТШТР және ОТШТР меңгеру тео-риясының негізгі ғылыми платформасын жасап отырған практика мен ғылымның бірлескен жері. Мақалада бүгінгі таңда шет тілін / екінші тілді меңгерудің негізгі мақсаты сөйлеу әрекетінің барлық түріне негізделген тілдік құзырет қана емес, инофондардың коммуникативтік қарым-қатынас жасау қабілеті, яғни алған тілдік білімдерін ісжүзінде қолдана білу, елтанымдық, мәдениеттік құндылықтармен танысу болып отырғаны баяндалады. Сонымен қатар бұл жұмыста инофондардың коммуникативтік және мәдениетаралық құзыретін қалыптастырудың тиімділігін арттыратын кафедра ұжымының авторлық технологиялары талданады.