Неміс теміржол тілінің лексикалық антонимдерін талдау мен оларды саралау (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2020)
Техникалық терминология қазіргі тіл ғылымында анағұрлым қарқынды зерттелген. Берілген жұмыстың зерттеу нысаны – неміс және орыс теміржол терминологиясы, дәлірек айт-сақ, лексикасы ең аз зерттелген антонимия. Ерекше көңіл антонимдік классификацияға бөлінген. Зерттеу объектісі – темір жол лексикасы мәтіннің антонимдік терминдік бірліктер арқылы объектілердің бірнеше санын кодтау. Зерттеудің субъективті бөлімі – бұл терминдік жүйелердегі германиялықтар мен орыс тілдеріндегі және олардың ксласссификациясындағы вербальды ретрессиямен оррозиттік мағыналы терминдердің жиынтығын қарастырады. Жұмыстың өзектілігі олардың неміс пен орыс тілінде кездесетін темір жол антонимасын жан-жақты зерттеудің болмауымен анықтады. Бұрын зерттеу нысанына айналмаған категорияларының ғалымдар назарын аудара отырып, осы сала зерттейтін мәселелер аясын кеңейткенін көрсетеді. Сонымен қатар, зерттеу материалы зерттеген терминдер бір маңызды ерекшелігіне сәйкес терминдердің анонимді қатынастарға енетіндігін көрсетеді. Зерттеу материалы дифференциалды бір сипаттамаға сәйкес антонимдік қатынастарға түсетін терминдерді көрсетеді. Зерттеу барысында ол ашылды және сол бір эссенция (түсіну) лазерлизациялау терминдерін немесе антеннаның құрылған локализациясын анықтайды. Сонымен қатар, ол ағылшын және орыс тілдеріндегі темір жол терминологиясының материалы бойынша терминдегі лексика және грамматикалық антонимдердің когнитивті мезанизмдерін зерттейді. Сонымен, мақаланың нысаны болып теміржол аксиологиялық семантиканы көрсететін әртүрлі тілдік деңгейдің тілдік құралдары болып табылады. Осы мақаланың зерттеу пәні болып аксиологиялық семантиканы және олардың негізінде жататын когнитивтік құрылымдардың репрезенттерін табу болып табылады.