Концепции художественного творчества русскоязычных писателей Казахстана. Орыстілді жазушылардың көркем шығармаларының тұжырымдамасы (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Интерес к русскоязычной художественной литературе Казахстана как феномену культурного пространства региона обусловлен основными тенденциями художественной концепции и своеобразия освоения меж-национального культурного пространства прозаиками Казахстана. Проблема романа как художественной формы национального самосознания, особенности современного исторического романа, основанного на характерных языковых и культурных контактах казахской и русской культуры, становится основой, где разраба-тывается последовательный анализ социокультурных и историко-литературоведческих, художественных особенностей становления и развития русскоязычной литературы Казахстана первой половины XX века: произведений писателей М.Симашко, Ю. Домбровского, И. Шухова, Ю. Щеголихина. Главной целью работы является последовательный анализ социокультурных и историко литературоведческих, художественных особенностей становления и развития русскоязычной литературы. Новизна заключается в анализе недостаточно полно разработанных проблем: теории и практики функционирования русскоязычного художественного текста впределах литературного процесса. Разрабатываются различные исследования в плане общелитературного диалога литератур республики, поэтики и художественного своеобразия прозаических русскоязычных произведений писателей. Қазақстанның орыстілді көркем әдебиетін аймақтың мәдени кеністігі ретінде қарастыру қазақстандық жазушылардың ұлтаралық мәдени кеңістікті меңгеру ерекшеліктері мен көркем тұжырымдаманың негізгіүздерістерімен түсіндерімді ұлттық сана-сезімнің көркем формасы ретінде роман мәселесі, қазақ және орыс мәдениетінің тілдік және мәдени байланыстарына негізделенген қазіргі тарихи роман ерекшеліктері зерттеу өзегі болып табылады. Онда XX ғасыр бірінші жартысындағы қазақстанның орыстілді әдебиетінің, М.Симашко, Ю.Домровский, И.Шухов, Ю.Щеголихин сынды жазушыларының қалыптасуы мен дамуының социомәдени, тарихи әдеби, көркем ерекшеліктері жүелі талданады. Зерттеудің негізгі мақсаты орыстілдіәдебиеттің қалыптасуы мен дамуының социомәдени, тарихи-әдеби, көркем ерекшеліктерін жүйелі талдау болып табылады. Зерттеудің ғылыми жаңалығы – әлі де толық қарастырылмаған, орыстілді көркем мәтіннің әдеби үрдісі аясында қолданылуының теориясы мен практикасын зерттеу. Жумыстың практикалық маңызы оның негізгі тұжырымдарын, қорытындысы мен алынған нәтижелерді әдебиеттің жалпы әдеби диалогын жазушылардың орыс тіліндегі прозалық шығармаларының көркем мен поэтикасын зерттеуде қолдануға болады.