Сөзтану ғылымының негізгі нысаны - сөз туралы. О речи как основном объекте речеведения (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Бұл мақалада сөзтану ғылымының негізгі зерттейтін нысаны сөз мәселесі қарастырылады. Сөз терминіне берілген ғылыми концепцияларды тереңдетіп қарастыру арқылы адам сөзі туралы ғылыми тұжырым жасау көзделінді. Мақалада бұл салаға қатысты зерттелінбеген істер мен проблемалар өте көп, сөзтану ғылымының зерттеу нысаны, оған қатысты ғылыми-теориялық мәселелер, жалпы ғылыми теориясын жасау, практикалық мәнін ашу, мақсаты мен міндеттерін көрсету – бүгінгі қазақ тіл ғылымының кезек күттірмейтін міндеттерінің бастылары екен. Сөз сөйлеу табиғаты өте күрделі. Сондықтан сөзді интеллектуалдық, психофизиологиялық, психолингвистикалық, эстетикалық құбылыс ретінде тану оның маңызды сипатын анықтауда басты міндет ретінде алынады. В настоящей статье рассматривается проблема речеведения как основной объект науки, изучающей феномен «речь». Посредством углубленного рассмотрения научных концепций о термине «речь» выдвигаются научные предположения о словотворчестве человека. Автор затрагивает вопрос о том, что в этой области знаний очень много нерешенных проблем, среди которых – определение объекта исследования речеведения, научно-теоретические вопросы относительно метаязыка этой науки, поэтому построение общейнаучной теории, раскрытие практической задачи, определение основной цели и задач – одна из первостепенных и неотложных проблем, требующих своего непосредственного решения в современном казахском языкознании. Природа речи и процесс его порождения представляют собой особую сложность, в связи с чемпознание слова как интеллектуального, психофизиологического, психолингвистического и эстетического явления составляет главную задачу в определении его важной сущности.