«Отбасы/ family» концептісінің қазақ және ағылшын саяси дискурсында репрезентациялануы (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2024)
Мақалада «отбасы/family» ұғымының қазақ және ағылшын саяси дискурсында қалай көрініс табатындығы қарастырылады. Тілдің репрезентативті қасиеті адамның ең функционалдық белгілерінің бірі ретінде әлемді көру қабілеті болып табылады және сәйкесінше ол осы дүниені оның семантикалық және концептуалды салаларында бейнелей алады. Дүниедегі және бізді қоршаған шындықтағы маңызды нәрселердің барлығын адам тілі арқылы сөзбен жеткізу мүмкін. Басқаша айтқанда, бұл тілдің әрбір үлгісі тілдік номинация процесінен өтіп, әр түрлі формада өзінің лайықты тілдік бейнесін табады деген сөз. Зерттеу материалдары ретінде Дональд Трамп, Джо Байден сияқты американдық саясаткерлердің саяси баяндамалары және Қазақстан Президенті Қасым Жомарт Тоқаевтың инаугурациясында сөйлеген сөздері алынды. Біз «отбасы/отбасы» ұғымының астарлы мағынасы мен тілдік түрлендіруін көрсету үшін саяси дискурсты алдық. Зерттеу барысында концептуалды (концептуалды) талдау, лексико-семантикалық және салыстырмалы әдістер қолданылды. Осындай зерттеу жүргізудің нәтижесінде сол халықтардың менталитетінің этникалық ерекшелігін айқындауға, тілдік ерекшеліктері мен линвгомәдени табиғатын, әр ұлттың санасы мен ойлауының ерекшелігін көрсетугн тілдік бірліктерді салыстырмалы зерттеулер жүргізу негізінде мүмкін болды.Түйін сөздер: ұғым, «отбасы/family» ұғымы, саяси дискурс, отбасы құндылықтары, отбасы мүшелері, бейнелі мағына.