(untitled) (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Бұл мақалада М. Жұмабаевтың поэмаларын бірқатар атап өтіп, оның ішінде аңыз сюжеттеріне құрылған поэмаларын негізге аламын. Ақынның «Қорқыт», «Қойлыбайдың қобызы» атты поэмаларының негізгі бастауы аңыз әңгімелер болып келеді. Сондықтан осы мақалада, поэманы талдай отырып, аңыз әңгімелерімен салыстырамын. Мақала барысында екі поэманың бастауы – аңыз әңгімелер екенін аңғарып, поэма мен аңыздар негізінде жұмыс жасаймын. Аңыз сюжеттеріне құрылған екі поэмадағы басты деталь – қазақтың ұлттық аспаптарының бірі – қобыз болып табылады. Ақынның осы аталған поэмаларында қобыздың күйін, күшін, әсерін, күмбірін, сазын керемет суреттегеніне назар аударылады. Ақынның өз поэмаларында кейіпкерлер бейнесін жасау, табиғат ерекшеліктерін суреттеу, патриотизмге мән беру, кейіпкерлердің рухани дүниесін ашу сияқты көріністерді өте шебер суреттегені жайлы айтылады. В этой статье говорится о поэмах М. Жумабаева, основанных на легендах. К таким поэмам подлежат "Коркыт" и "Кобыз Койлыбая". В этих поэмах М.Жумабаев мастерский описывает социальное положение, проблемы, встречающиеся в жизни своего народа. Он старался донести до своего читателя, что всё в их руках. Брал при- меры из истории. В статье я анализирую поэмы, основанные на легендах с историями легенд. Постаралась раскрыть основную мысль. Изучала художество и идею поэм, основанных на легендах.