(untitled) (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Мақалада қазіргі қазақ лирикасының жаңашылдығы сөз болып, қазіргі лириканың жай-күйі, ұлттық рухтың, қазіргі ақындардың поэзиядағы азаматтық ұстанымдары жайлы айтылады. Қазіргі қазақ лирика- сындағы жаңашыл бағыттар сараланып, қаламгерлер шығармашылығы ғылыми, әдеби-теориялық тұрғыдан зерттелінді. Дәстүр мен жаңашылдықтың жаңа дәуірдегі көрінісіне талдау жасалынды. Мақаланы жазу барысында қазіргі қазақ лирикасындағы жаңашыл бағыттар сараланып, қаламгерлер шығармашылығы ғылыми, әдеби-теориялық тұрғыдан зерттелінді. Дәстүр мен жаңашылдықтың жаңа дәуірдегі көрінісіне талдау жасалынды. Мақаланың негізгі мақсаты – қазіргі қазақ лирикасындағы көрнекті қаламгер шығармашылығының бет-бейнесін ашу, жаңашылдықты анықтау, қазіргі лириканың өзіндік ерекшеліктерін тану, туындылардың қазақ әдебиеті тарихындағы орнын белгілеу болып табылады. Мақалада қазіргі қазақ лирикасының жаңашылдығы сөз бола отырып, тәуелсіздік алған тұстан бері қарай қазақ поэзиясына өзіндік қолтаңбамен, үнмен келген ақындар легінің шығармашылығына ден қойып, қазіргі белгілі ақындарымыз Қалқаман Сариннің, Ақберен Елгезектің, Әлібек Шегебайдың, Алмас Темірбайдың, Асылзат Арыстанбектің шығармалары талданады. Қазіргі қазақ лирикасындағы жаңашылдықты зерттеуге бағытталған бұл мақаланы жоғары және орта оқу орындарында, жекеленген ақындар шығармашылығымен таныстыруда қосымша материал ретінде пайдалануға болады. В статье особый интерес представляет новаторство современной казахской лирики, динамика и статика современной поэзии, национальный дух, гражданская позиция представителей современной поэзии. В статье анализируются новые направления современной казахской лирики, творчество деятелей с научной, литературно-теоритической точки зрения. Анализировалось отражение традиции и новаторство в новой эпохе. Основная цель этой статьи – раскрыть образ творчества видных деятелей современной казахской лирики, выявить новаторство, своеобразные особенности современной лирики, обозначить место произведений в истории казахской литературы. В данной статье рассматривается творчество таких поэтов, как Калкаман Сарин, Акберен Елгезек, Алибек Шегебай, Алмас Темирбай, Асылзат Арыстанбек, которые пришли в казахскую поэзию своими особенностями, исключительными талантами вместе с Независимостью. Автор исследует традицию и новаторство современной казахской лирики, а также теоритическо-практические задания как направления развития казахской лирики, степень художественности, особенности формальных и содержательных поиск. Эту статью, направленную на исследование новаторства современной казахской лирики, можно использовать как дополнительный материал в высших и средних учебных заведениях в обучении современной казахской поэзии, в ознакомлении с творчеством отдельных поэтов.