«Шығыс биі» пәні бойынша оқу бағдарламаларындағы би мұрасы жөніндегі мәселелер. К вопросу изучения танцевального наследия по предмету «Теория и методика преподавания восточного танца». (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
«Шығыс биі» пәні бойынша оқу бағдарламаларындағы би мұрасыжөніндегі мәселелер Бүгін «Шығыс биі» пәні өнер, мәдениет жоғарыжәне орта оқу орындарының білім бағдарламаларына енгізілген.Осыған байланысты кәсіби маман-педагогтарды, режиссер-хореографтарды, Шығыс халықтары билері ансамбльдерінің жетекшілерін дайындау мәселесіне байланысты шығыс биін оқытудыңтеориясы мен әдістемесі бойынша оқу бағдарламасын дайындауқажеттілігі пайда болды. Сондықтан Т. Жүргенов атындағы Қазақұлттық өнер академиясының «Хореография» факультетінде біріншірет дайындалған жҗәне енгізілген «Шығыс биін оқытудың теориясы мен әдістемесі » пәні пайда болды. Бұл мақалада «Шығыс биін қытудың теориясы мен әдістемесі » пәні бойынша оқытылатын Қытай,Корея җжәне Жапония елдерінің, сондайақ Шығыс Азия халықтарыныңби мәдениеті туралы қысқаша мәлімет берілген. Қазіргі уақытта бұл елдердің тұрғылықты халқы көп жағынан заманауи сахналық шығысбиінің даму жолдарын белгілейтін хореографиялық дәстүрге бай өте құнды би мұрасына ие. Предмет «Восточный танец » получил широкое распространение и вошел в образовательные программы высших и средних учебныхзаведений искусства и культуры. В связи с возникновением проблемыподготовки профессиональных кадров – педагогов, режиссеров-хореографов, руководителей ансамблей по танцам народов Востока,возникла необходимость разработки учебных программ по изучениютеории и методики преподавания восточного танца. Таким образом,возник предмет «Теория и методика преподавания восточного танца», который был впервые разработан и внесен факультетом«Хореография » Казахской национальной академии искусствим. Т. Жургенова.В данной статье дается краткая информация о танцевальной культуренародов Восточной Азии, которая представлена такими странами,как Китай, Корея и Япония, изучаемыми по дисциплине «ТиМП восточного танца ». В настоящее время коренное население этих странобладает ценнейшим танцевальным наследием, богатыми хореографическими традициями, что во многом и определяет путиразвития современного сценического восточного танца.
Keywords: шығыс биі; хореография; режиссер- хореограф; теория; әдістеме; восточный танец; методика