Лексико-семантические особенности в творчестве Эльчина. Эльчин шығармашылығының лексика- семантикалық ерекшеліктері. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
В статье о творчестве азербайджанского народного писателя Эльчинабыли подвергнуты лингвистическому анализу топонимы.В художественном произведении повествуется о стилистическихвозможностях топонимов. Топонимы должны изучаться не тольков лингвистике, но и совместно с историей и географией, так как топоним, будучи словом греческого происхождения, означает топос– место, онома – название. Топонимы представляют собой названияобъектов, связанных с землей. Анализ, исследование названияэтого места не только лингвистически, но также географическии исторически, является важным фактором. В этом названииобязательно должны учитываться географическое место, границы,соседние государства, исторический период возникновения топонима.Иногда, изучая какой-то топоним, необходимо знать названия племен,живущих на той или иной территории, поэтому важно обращатьсяк истории. Основной целью исследования является изучение лексико-семантических свойств топонимов в творчестве Эльчина.Мақалада Әзірбайжан халық жазушысы Элчин шығармашылығындағы топонимдерге лингвистикалық анализ жасалады. Көркем шығармадатопонимдердің стильдік мүмкіндіктері қарастырылады. Топонимдертек тіл білімінде ғана емес, жағрапия және тарихпен бірге оқытылуыкерек. Топоним грек тілінен аударғанда топос – жер, онома – атау дегенді білдіреді. Топонимдер жер атауымен байланысты нысандардыңатауын береді. Бұл жердің атын зерттеу және талдау тек тіл біліміндеғана емес, жағрапия мен тарих үшін де маңызды фактор болыптабылады. Жер атауында оның жағрапиялық орны, шекара, көршімемлекеттер, топонимнің пайда болу кезңіндегі тарихи кезең есепкеалынуы тиіс. Кей кездерде белгілі бір топонимді зерттеу барысындаол жерді мекендеген тайпа атын білу міндетті болып табылады,сол үшін де тарихқа жүгінуге тура келетін жағдайлар болып қалады.Зерттеу жұмысының басты мақсаты Эльчин творчествосындағытопонимдердің лексико- семантикалық ерекшеліктері болып табылады.
Keywords: топоним; ойконим; ороним; хороним; урбоним; дроним