Әлемнің тілдік бейнесіндегі «Әйел-еркек» ұғымдары (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Тіл – қоғамдағы қарым-қатынас құралы болуымен бірге, ұлттың өмірінен, оның тарихы мен мәдениетінен, менталитетінен ақпарат беретін және қоғамды дамытушы қүш болып есептеледі. Жеке бір сөздің толық концептісі оның семантикалық және ассоциациялық өрісіарқылы айқындалады. Сөздің семантикалық және ассоциациялық өрісінде пайда болған ақпараттың құрамында когнитивтік және прагматикалық мағыналардың элементтері бейнеленеді. Мақалада «еркек-әйел» бейнелерінің ұлттық табиғаты мен халықтық менталитет арасындағы байланысы мәселелері қарастырылады.Развитие языка художественных произведений обширная, сложная задача. Как писатели, так и коммуниканты вносят различную лепту в особенности использования наиболее употребительных описательных, образных сочетаний слов. Устойчивые образные выражения в процессе их активного использования формируютсяособые свойственные для данного лингвокультурного сообщества менталитет и миропонимание. Проблема описания сущности нации, взглядов на жизнь, духовно-культурных ценностей во взаимосвязи сприродой в обществе. В статье рассматривается концептологический фон женщины и мужчины в контексте картины мира.
Keywords: галым; халықтың; идеялық.