Саяси дискурстағы манипуляция. Манипуляция в политическом дискурсе. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Мақалада дискурс, саяси дискурс ұғымдарына түсінік беріліп, саяси дискурстың интерпретациясы мен тілдік ерекшеліктері саяси дискурсмәселелерін зерттеген ғалым-зерттеушілер тарапынан берілгенанықтамалар арқылы ашылады. Сонымен қатар, саяси дискурсфилологиялық, әлеуметттік психолингвистикалық және тұлғалық-герменевтикалық тұрғыдан қарастырылды. Саяси үдерістердіңтұрақтылығын қамтамасыз етуге, қоғамдағы адамдардың қарым-қатынасын реттеуге бағытталған бүгінгі қоғамның қызмет етуініңең маңызды элементтерінің бірі ретінде саясаттың қоғам өмірі үшін рөлі анықталды. Саяси дискурс негізінен үгіт-насихат, идеологиялықкүресті жүргізу мақсатында адамдарға манипуляция арқылы ықпалетумен сипатталады. Әлеуметтанудың түсіндірме сөздігінде манипуляция деп адамның көзқарасын өзгертетін және іс-қимылынбақылайтын идеологиялық және әлеуметтік, психологиялық ықпалету жүйесін атайды. Манипуляцияның референциалдық, аргументтік,фактологиялық және фокустық түрлері сипатталып, манипулицияныңберілу жолдары мысалдармен дәлелдене түседі. БАҚ бұқара халықтың өз ой-пікірлерін қалыптастыруға көмектеседі деп ойлаймыз. Сондықтан тәуелсіз баспасөзді демократияның міндеттіталабы деп тануымыз шынымен дұрыс.В статье рассматриваются проблемы дискурса, определяется понятиеполитического дискурса, освещаются понятие интерпретацииполитического дискурса и его языковые особенности. Политическийдискурс рассматривается с точки зрения филологической,социопсихолингвистической и индивидуально- герменевтической.Определяется роль политики в жизни общества и рассматриваетсякак один из основных элементов функционирования общества,направленный на обеспечение политической стабильности,урегулирование отношения людей в обществе. Политическийдискурс характеризуется манипулятивностью с целью проведенияпропаганды и идеологического конфликта. В социологическомтолковом словаре манипуляция определяется как идеологическая,социальная и психологическая воздействующая система, котораяможет изменить точку зрения человека и управлять его действиями.Детально рассматриваются такие виды манипуляций, как референциальная, аргументная, фактологическая, фокусная,приводятся примеры манипуляций. Мы думаем, что СМИ оказываютогромное влияние на формирование общественного мнения, поэтомунезависимая пресса является основным требованием демократии.
Keywords: дискурс; саяси дискурс; манипуляция; аргументтік және референциалдық манипуляция; саясат; политический дискурс; аргументная и референциальная манипуляция; политика