Қазақстанның заманауи экран өнеріндегі 3d кинематографы (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2016)
Қазіргі таңда аудиовизуальді мәдениет пен өнер – 3D кино өнері саласындағы жаңа бағыттардың қалыптасуы мен оны зерделеу проблемалары қарастырылуда. Режиссер Егор Михалков-Кончаловскийдің «Возвращение в А» атты толықметражды алғашқы қазақстандық 3D фильмін түсіру тобы ұжымының үлгісінде коммуникативтік әлеуетті бағалаудың жолдары әзірленді. Алғашқы қазақстандық 3D фильмінің түсіру тобы ұжымындағы коммуникативтік әлеуеттің – әлеметтік-психологиялық жағдайдың интегралды сипаттамасын кешенді түрде бағалау жұмысы жүргізілді. Коммуникация – бұл әлеуметтік байланыстар мен ақпарат алмасу, метаболизм сияқты – заттар мен энергия алмасу, коммуникация – бұл әлеуметтік-ақпараттық метаболизм. Кино өндірісінің 3D технологиясы кино өнерінің коммуникативтік әлеуетінің мүмкіндіктерін бұқаралық коммуникация құралы ретінде кеңейтуге мүмкіндік береді.
Keywords: 3D кинематограф; аудиовизуальді өнер; режиссер; әлеуметтік зерттеулер; коммуникациялар.