Образ және көркем ойлау тарихы. Образ и художественное мышление. (Eurasian Journal of Philology Science and Education, 2015)
Мақалада адамдардың айнала қоршаған ортаны, құбылыстарды образбен тануының себеп-салдары салыстырмалы түрде талданып, түсіндіріледі. Бұрын фольклор жеке-дара зерттеліп, оның дінмен байланысы көп айтылмай келсе, аталған мақалада екі құбылыстың пайда болған ортасының бір екені, олардың арасындағы танымдық, салт-жоралғылық, мифтік түсініктердің ұқсас екені аталған мақалада жан-жақты сөз болады. Зерттеу еңбектің қорытындысында біздің ұлттық фольклордың негізін ерте замандардан келе жатқантәңірлік дінмен салыстыра қарастыру керек екеніне меңзейді. Бұл бүгінгі күн үшін өзекті мәселенің бірі екені талас тудырмаса керек.В статье в сопоставительном плане объясняются причины и пути постижения явлений окружающей человека действительности посредством художественных образов. В работе указывается, что ранее фольклор исследовался отдельно от религии, в связи с чем возникла необходимость всестороннего изучения их мифопоэтическо-го содержания, единства и взаимодействия. Автор доказывает, что национальный фольклор необходимо рассматривать в контексте становления и развития религиозных воззрений и учений, обосновывает актуальность данной проблемы в современной науке.
Keywords: миф философиясы; діни мифология; көркем сюжет; классикалық филология; антикалық идеология; тотемдік дүниетаным; көшпелілер мәдениеті; философия мифа; религиозная мифология; сюжет; классическая филология; мировоззрение; культура